Opgericht op 6 januari 2009.
Onderscheiden met de Koninklijke Erepenning.

Het koor

Het Venloos Gemengd Koor Zanglust is in 2009 ontstaan uit een fusie van de Gemengde Zangvereniging Zanglust uit Tegelen en het Venloos Gemengd Koor. Hieronder een recente foto, gemaakt tijdens de Ouverture, een jaarlijks terugkerend evenement aan het begin van het theaterseizoen, op 17 juni 2012 in Venlo.

Het koor staat onder deskundige leiding van dirigent Hans Luesink. Aan de piano vinden we tijdens de repetities en uitvoeringen van het koor Mariëlle Frijns,die tevens als repetitor de partijrepetities verzorgt. Beide koren van vóór de fusie waren in het algemeen gericht op alle stijlen binnen de klassieke muziek, maar schuwden ook de moderne muziek niet. Van tijd tot tijd voerden zij grote werken uit als oratoria van Georg Friedrich Händel, Joseph Haydn en Felix Mendelssohn Bartoldy. Het is verwonderlijk dat, toen men na de fusie de muziekarchieven van beide koren naast elkaar legde, er bijna geen overlappingen waren. Een bewijs dat de wereld van de klassiek koorwerken zeer uitgebreid is ...

Het Venloos Gemengd Koor Zanglust bouwt steeds aan vernieuwing van het repertoire, en kijkt daarbij niet alleen naar de klassieke koorwerken, maar ook naar de wat lichtere werken. Moderne componisten worden niet geschuwd. Het eerste grote theaterconcert dat het koor gaf, vond plaats in oktober 2010. Daarin werd o.a. The Armed Man - a mass for Peace (anno 2000) uitgevoerd, van de componist Karl Jenkins.
Tegelijk met de muziek werden op een groot scherm boven het koor beelden vertoond van oorlogs- en vredessituaties. Het geheel werd een aangrijpend schouwspel.

Het koor kent een aantal tradities, zoals deelname aan de Ouverture in Venlo en een kerstconcert op de laatste zondag vóór Kerst in de St. Martinuskerk in Tegelen.
Daarnaast streeft het koor ernaar om de paar jaar op concertreis naar het buitenland te gaan, waarbij enkele concerten worden gegeven in kerken of concertzalen.
Ook streeft het koor er ook naar om periodiek een groot theaterconcert te geven. Door het jaar heen vinden daarnaast kleiner concerten plaats, al dan niet met andere koren en muziekgezelschappen of op uitnodiging van deze gezelschappen. Naast de zang kent het koor een aantal verenigingsactiviteiten, zoals de jaarlijkse viering van het Caeciliafeest, fiets- en wandeltochten en vieringen van speciale momenten. Diverse commissies binnen het koor zorgen voor een perfecte organisatie en een gezellige sfeer binnen het koor.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Gemengde Zangvereniging Zanglust, een van de koren van vóór de fusie, heeft het Hare Majesteit, Koningin Beatrix, behaagd het koor de Koninklijke Ere-penning toe te kennen. U ziet de erepenning in de header van deze website op de voorpagina.